• Black Instagram Icon
  • Facebook - Black Circle

Deel jouw foto met #bikeabilly

E-mail: info@bikeabilly.be

© 2019 by Bikeabilly

Bikeabilly supports World Bicycle Relief

wbr-logo-hi-res-x-x.png

Wat zijn nu ook alweer fietsmanieren?

July 8, 2018

Wanneer manlief tussen het supporteren voor de Rode Duivels door, zich plots begint terug te trekken in zijn man’s cave, dan weet je dat er iets belangrijks op til is. Juist: de Tour is begonnen!

Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in de prestaties van de dames die zich in La Tour van hun beste kant zullen laten zien. Maar dat neemt niet weg dat mijn belangstelling voor “de koers” jaar na jaar begint toe te nemen. Niet in het minst door de deelname van de vrouwen. Maar ik ben aan het afdwalen…

Vorige week zag ik nog een straf staaltje van fietsmanieren, oftewel… een flagrant gebrek eraan. Het begon nochtans met een lieftallig beeld: een jonge dertiger op een bakfiets en naast zich zijn zoontje van zo’n 5 jaar oud op zijn eigen fietsje. Wachten aan het Van Praet kruispunt in Brussel tot alle lichten hetzelfde zeggen…  en er dan een auto je fietsoversteek blijkt te blokkeren… Hoogstwaarschijnlijk onbedoeld, aan de gebaren van de zich excuserende bestuurster af te leiden. Vervelend, ik geef het toe, maar geen reden om de ruitenwisser bijna af te breken en je middenvinger te tonen. Zeker niet als er naast je een 5 jarige veilig probeert de overkant te bereiken... 

Wat zijn dan wél fietsmanieren?

Ik heb er ook geen eenduidig antwoord op. Wat ik wél weet, is dat het absurd is om elke automobilist nu als potentiële vijand te gaan zien. Of ervan uit te gaan dat een automobilist het zo-i-zo op de fietser gemunt heeft. Verschillende vervoersmiddelen moeten in mijn ogen zonder probleem naast elkaar kunnen bestaan, maar niet elk vervoersmiddel hoort thuis op elke plaats of op elk moment. En zo-i-zo moeten we fors inzetten op milieuvriendelijkheid. We duiden politici aan om voor onze ruimtelijke ordening te zorgen en te waken over de leefbaarheid van een stad. Laten we onze pijlen op hén richten, in plaats van de automobilist aan te vallen.

Ik ga er nog eens over nadenken, over die fietsmanieren. Of zijn het gewoon: manieren? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

En intussen?

Veel fietsplezier,

 

Leen

 

(PS: Het "liken" van blog of facebook posts vermindert aanzienlijk je stress niveau ;-)

 

  

Share on Facebook
Share on Twitter